U trendu

UN osudile terorizam u Africi

NJUJORK – U današnjem saopštenju Saveta bezbednosti UN snažno se osuđuju pojačane pretnje miru i stabilnosti u Africi od terorizma i upućuje apel svim zemljama „…da razmotre mogućnost izdvajanje većih sredstava i ekspertske pomoći“ za snaženje napora koje Afrika već ulaže u borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, preneo je AP.

Ambasadorka Afričke unije pri UN Fatima Kijari Mohamed upozorila je SB da terorizam i nasilni ekstremizam dobijaju razmere bez presedana i šire se i na afričkom kontinentu i izvan njega.

U saopštenju tri afričke zemlje članice SB se upozorava da strani državljani koji su se borili na strani Islamske države u Iraku i Siriji u sve većem broju beže u Afriku, ponajviše u one delove koji nemaju dovoljno snažnu državnu kontrolu.

U tim sredinama ti ljudi koriste nezadovoljstvo i siromaštvo lokalnog življa, primenjuju brutalnu silu i bave se prekograničnim kriminalnim aktivnostima na koje su ukazale i karibske države Sent Vinsent i Grenadina.

U saopštenju se kaže da neke grupe Al Kaide i ISISA sarađuju u koordinisanim napadima s ciljem da zauzmu delove nacionalnih teritorija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.