U trendu

UN: Rat pogoršao situaciju sa ljudskim pravima u Ukrajini

NJUJORK – Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je danas da je ruska invazija na Ukrajinu pogoršala situaciju sa ljudskim pravima u toj zemlji.

Kancelarija u izveštaju navodi da je posebno zabrinuta zbog mučenja i maltretiranja zatvorenika od strane ruske vojske i oružanih grupa povezanih sa Rusijom, ali je dodala da je bilo kršenja prava sa obe strane, prenosi Rojters.

Kancelarija izražava zabrinutost i zbog „ogromnih rizika“ koji izazivaju sukobi u blizini nuklearnih elektrana i poziva na hitne korake za demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Kijev i Moskva nisu odmah komentarisali izveštaj Kancelarije, koji je zasnovan na istraživanju Misije Ujedinjenih nacija za praćenje ljudskih prava u Ukrajini, sprovedenom između 1. februara i 31. jula.

Obe strane su negirale navode o kršenju ljudskih prava.

„Oružani napad Ruske Federacije na Ukrajinu i povezana neprijateljstva doveli su do strašne situacije sa ljudskim pravima širom zemlje. Sukob je doveo do širokog spektra kršenja ljudskih prava koja pogađaju i civile i borce“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije saopštavaju da će nastaviti sa dokumentovanjem i istraživanjem kršenja ljudskih prava, kao i da će nastaviti da dokumentuju i istražuju nezakonita ubistva stotine civila stradalih tokom akcija ruske vojske u Kijevskoj, Harkovskoj i Sumi oblasti.

Navode i da su dokumentovali najmanje šest ubistava civila optuženih za izdaju i kolaboracionizam sa Rusima na okupiranim teritorijama.

Dodaju i da su dokumentovali kršenje ljudskih prava povezanih sa tretmanima ratnih zarobljenika, a da ti prekršaji uključuju vansudska pogubljenja, mučenje i zlostavljanje, seksualno nasilje, uskraćivanje pravičnog suđenja, uskraćivanje medicinske pomoći, nedostatak hrane i vode i loše sanitarne uslove.

„Neka od ovih kršenja mogu predstavljati ratne zločine“, navode iz Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar