U trendu

UN: Svet jos uvek nije u stanju da zastiti ekosistem

KUENMING – Svet je sada stigao do „trenutka istine“ kada je u pitanju zaštita njegovih vitalnih ekosistema, izjavila je danas šefica Ujedinjenih nacija za biodiverzitet Elizabet Maruma Mrema tokom pregovora o novom globalnom sporazumu o očuvanju biodiverziteta koji su u toku u kineskom gradu Kuenmingu.

Mrema, izvršni sekretar Konvencije Ujedinjenih nacija o biološkoj zaštiti, izjavila je tokom svečanog otvaranja razgovora da svet nije ostvario neophodan napredak u periodu od 2011. do 2020. godine i da još nije u stanju da zaštiti ekosisteme koji su ključni za dobrobit ljudi, prenosi agencija Rojters.

Vicepremijer Kine Han DŽeng je, na otvaranju pregovora UN o biodiverzitetu, rekao da će Kina uključiti zaštitu biodiverziteta u razvojne planove svih svojih regiona i sektora, i izraditi nacionalnu strategiju njegovog očuvanja.

Kina je obećala da će zaštitu prirode učiniti prioritetom nakon višededecenijskog brzog razvoja i urbanizacije zbog čega je došlo do uništavanja ekosistema, izumiranja više desetina vrsta i povećanja rizika od smrtonosnih zoonotskih bolesti poput kovida-19.

Prva runda pregovora „KO15“ o biodiverzitetu trajaće od 11. do 15. oktobra, a očekuje se da će „Pakt o biodiverzitetu nakon 2020“ biti finalizovan tokom druge runde pregovora koja će se održati u aprilu-maju sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.