U trendu

UN traže efikasnije sprovođenje sporazuma o izvozu žita Crnim morem

NJUJORK – Ujedinjene nacije apelovale su na sve potpisnice sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem da poboljšaju efikasnost izvoza i saopštile da ta organizacija ne može biti odgovorna za to što više od 100 brodova još uvek čeka u vodama Turske na odobrenje za prolazak kroz Bosfor.

Prema sporazumu koji su u julu prošle godine potpisale Rusija, Ukrajina, Turska i UN, inspekcija brodova se vrši u turskim vodama na puta za i iz Ukrajine, a sve četiri strane zajedno rade na inspekciji i odobravanju brodova da vrše izvoz, prenosi Rojters.

„UN pozivaju sve strane da rade na uklanjanju prepreka i poboljšanju operativne efikasnosti“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild prošle sedmice je rekla da Rusija „namerno usporava inspekcije“, i podsetila da bi prema sporazumu pet miliona tona hrane trebalo mesečno da bude izvezeno.

U saopštenju UN se navodi da je u poslednje dve nedelje „prosečno vreme čekanja plovila između prijave i inspekcije 21 dan“, kao i da „sve mora da se radi uz saradnju svih uključenih strana, a mi se trudimo da sve ide što brže“.

Sporazum iz jula uključuje olakšavanje izvoza hrane i đubriva iz Rusije, uključujući amonijak, a UN pokušavaju da pokrenu pregovore o ispurakama ruskog amonijaka, ključnog sastojka nitratnog đubriva, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.