U trendu

UN traže mišljenje MSP o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija

NJUJORK – Mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija zatražile su 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izrael je u ratu 1967. godine zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim, oblasti koje Palestinci žele za državu, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali zajedno sa susednim Egiptom kontroliše granice ove palestinske enklave.

Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu, poznat i kao Svetski sud, najviša je sudska instanca UN koja se bavi sporovima između država i njegove presude su obavezujuće, iako ta institucija nema ovlašćenje da ih sprovodi.

Izrael, Sjedinjene Američke Držav i 24 druge članice UN glasale su protiv ove mere, dok su 53 države bile uzdržane.

Bivši premijer Izraela Jair Lapid, koga je u četvrtak na premijerskom položaju smenio Benjamin Netanjahu, prošlog meseca je pozvao svetske lidere da se suprotstave tom potezu koji prema njegovim rečima „ide na ruku ekstremistima”.

Islamistička grupa Hamas preuzela je Gazu 2007. godine nakon kratkog građanskog rata sa umerenijim palestinskim rivalima, ali od tada su Hamas i Izrael vodili tri oružana sukoba u Gazi.

Palestinski izaslanik UN Rijad Mansur primetio je da je glasanje održano dan nakon polaganja zakletve novog tvrdokornog desničarskog premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji obećava da će proširiti jevrejska naselja i nastaviti druge političke aktivnosti koje su bile na meti kritičara i u zemlji i u inostranstvu.

Poslednju odluku MSP o izraelskim barijerama vlada jevrejske države je odbacila i optužila sud da je politički motivisan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar