U trendu

UN upozorava da EU pomaže kršenja izbegličkih prava u Libiji

ŽENEVA – Evropska unija podržava libijske vlasti koje zaustavljaju i zadržavaju migrante što znači da EU „pomaže i podržava“ kršenje izbegličkih prava, izjavio je danas istražitelj misije Ujedinjenih nacija.

Zemlje članice EU su podržale i obučile službu Obalske straže Libije koja sprovodi u protvorske centre izbeglice zaustavljene na moru i finansirale su libijsku pograničnu upravu preko italijanske vlade, prenosi Rojters.

Bivši savetnik i ekspert za pravna pitanja UN, a danas specijalni izvestilac za ljudska prava interno raseljenih lica pri UNHCR Čaloka Bejani upozorio je na zločine protiv humanosti kojima su izložene izbeglice u pritvorskim centrima.

„Iako ne kažemo da su države članice EU činile ova krivična dela mi upozoravamo da je data podrška izvršiocima krivičnih dela“, rekao je Bejani.

Peter Stano, portparol EU za spoljne poslove izjavio je da je pomoć Libiji pružena kako bi se službama te zemlje pomoglo da poboljšaju svoje performanse kada je u pitanju potraga i spasavanje izbeglica „sa fokusom na ljudska prava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.