UN: Više od 10.000 ubijenih i ranjenih u Avganistanu u 2019

VAŠINGTON – Ujedinjene nacije saopštile su danas da je u sukobima u Avganistanu, tokom 2019. godine, ubijeno više od 3.400 civila, a skoro 7.000 ranjeno.

UN misija ispomoći u Avganistanu (UNAMA) okrivila je talibane, takozvanu Islamsku državu i druge militante grupe za izazivanje 49 odsto smrtnih slučajeva, dok su provladine snage, uključujući koaliciju predvođenu SAD, odgovorne za 43 odsto žrtava.

Ostatak čine ljudi nastradali u unakrsnoj vatri i u drugim incidentima koji su u vezi sa konfliktom, prenosi Glas Amerike.

Izveštaj je objavljen u trenutku kada na snagu stupa dogovoreno sedmodnevno multilateralno primirje, koje treba da utre put SAD za potpisivanje sporazuma sa talibanima 29. februara, koji za cilj ima okončanje 18 godina dugog avganistanskog rata, najdužeg u istoriji SAD.

UNAMA navodi u svom izveštaju da je broj ubijenih ili ranjenih civila u incidentima koji imaju veze sa konfliktom, samo u poslednjih deset godina nadmašio „mračnu granicu“ od 100.000 žrtava.

„Gotovo da nijedan civil u Avganistanu nije izbegao da na neki način ne bude licno pogođen nasiljem“, rekao je šef UNAMA Tadamiči Jamamoto.

On je naglasio da je imperativ da sve strane iskoriste trenutak da okončaju borbe pošto je, kako je ocenio, mir odavno zakasneo.

Sporazum između SAD i Talibana trebalo bi da bude potpisan 29. februara u Kataru, uz prisustvo međunarodnih zvanicnika.

To bi trebalo da otvori put za povlačenje oko 13.000 američkih vojnika iz te zemlje i otvori mirovne razgovore između strana u avganistanskom konfliktu o trajnom prekidu vatre na nivou cele zemlje i podele moći u posleratnom Avganistanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.