U trendu

UN: Više od 160 migranata prošle nedelje se udavilo

ŽENEVA – Više od 160 migranata udavilo se prošle nedelje u dva odvojena brodoloma kod Libije, izjavila je danas zvaničnica organizacije Ujedinjenih nacija za izbeglice Safa Msehli.

Portparolka Međunarodne organizacije za migracije (IOM), rekla je da su najmanje 102 migranta poginula nakon što se njihov drveni čamac prevrnuo u petak kod Libije, prenosi AP.

Dodala je da je njih najmanje osam spaseno i vraćeno na obalu.

Kako je navela Msehli, samo tri dana kasnije, libijska obalska straža izvukla je najmanje 62 tela migranata u drugom brodolomu.

Broj smrtnih slučajeva na centralnoj mediteranskoj ruti doveo je do oko 1.500 nastradalih migranata ove godine, kazala je Msehli.

Prema podacima IOM-a, oko 31.500 migranata je presretnuto i vraćeno u Libiju ove godine, u poređenju sa skoro 11.900 migranata prethodne godine.

Libija je postala dominantna tranzitna tačka za migrante koji beže od rata i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku, navodi AP.

Trgovci ljudima imaju koristi od ilegalnog krijumčarenja izbeglica.

Migranti koji su presretnuti, odvedeni su u prihvatne centre, za koje se navodi, da se u njima ljudi zlostavljaju, siluju, muče.

Istražitelji po nalogu UN rekli su u oktobru da bi zlostavljanje migranata u Libiji moglo da bude zločin protiv čovecnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.