U trendu

UN: Vojni dar u Mjanmaru može pogoršati situaciju za Rohindže

NJUJORK/NEJPJIDO – Ujedinjene nacije strahuju da će državni udar izveden u Mjanmaru uticati na pogoršanje situacije za stotine hiljada muslimanske zajednice Rohindža koji žive na severu Rahine – jedne od sedam tamošnjih saveznih država.

„Oko 600.000 Rohindži ostalo je da živi u toj državi, uključujući njih 120.000 koji su zatvoreni u kampovima, ne mogu slobodno da se kreću i ograničen im je pristup osnovnim zdravstvenim i obrazovnim potrebama. Strahujemo da bi aktuelni događaji mogli izazvati pogoršanje situacije za njih“, rekao je Stefan Dižarik, portparol UN.

Prema izjavama diplomata, Savet bezbednosti UN trebalo bi u utorak da razmatra siituaciju u Mjanmaru.

„Želimo da razmotrimo dugoročne pretnje po mir i bezbednost u saradnji sa susedima Mjanmara“, izjavila je britanska ambasadorka pri Ujedinenim nacijama Barbara Vudvord, koja je i predsedavajuća tim telom tokom februara, prenosi Glas Amerike.

Mišel Bačele, Visoka komesarka UN za ljudska prava, upozorila je vojne snage Mjanmara da se uzdrže od prekomerne upotrebe sile – istakavši i da je potrebno da deluju u skladu s međunarodnim normama koja se odnose na zaštitu ljudskih prava.

„Pozivam na oslobađanje 45 pritvorenih osoba pošto je vojska preuzela vlast i izražavam zabrinutost zbog restrikcija interneta koje ograničavaju slobod izražavanja u zabrinjavajućim vremenima“, saopštila je Bačele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.