U trendu

UPC podnela molbu sudu da joj se vrate hramovi Kijevo-Pečerske lavre

MOSKVA – Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva podnela je tužbu da joj se prebace crkve Kijevo-pečerske lavre, koje su sada u državnom vlasništvu, saopštio je protojerej Nikita Čekman, advokat guvernera Kijevo-pečerske lavre mitropolita Pavela.

„Sveto-Uspenska Kijevo-Pečerska lavra, Ukrajinska pravoslavna crkva, u skladu sa stavom 2 člana 17 ukrajinskog Zakona o slobodi savesti i verskim organizacijama, podnela je peticiju za vraćanje objekata i imovine verskoj zajednici“, napisao je Čekman na svom telegram kanalu.

On je naglasio da su crkve Kijevo-pečerske lavre u ovom trenutku u državnom vlasništvu, ali se UPC ne slaže sa ovom odlukom i smatra je nepravednom.

On je podsetio da su parohijani zapravo obnovili crkve iz ruševina i da je pitanje zakonske odluke o povratku UPC pod kontrolom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PŠE).

„Nadamo se da će molba manastira biti uvažena, i da će crkve Kijevo-pečerske lavre pripasti verskoj zajednici u skladu sa zakonima Ukrajine“, dodao je Čekman.

Ministarstvo kulture Ukrajine je u martu obavestilo UPC o jednostranom raskidu ugovora o zakupu Kijevo-pečerske lavre, a monasi su morali da napuste Lavru 29. marta.

Kako je naveo ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Državna komisija je trebalo da počne sa preuzimanjem objekata Lavre 30. marta, međutim vernici dežuraju i mole se danonoćno, ne puštajući predstavnike vlasti u manastir.

Na ulazu dežuraju i ukrajinski nacisti koji pozivaju na nasilje i vređaju vernike.

Vikar Kijevo-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) rekao je da oko Lavre ne može biti kompromisa. Prema njegovim rečima, nemoguće je jednostrano raskinuti ugovor o zakupu objekata Lavre, potrebna je odluka suda u Kijevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.