Upozorenje Dunje Mijatović povodom trogodišnjice ubistva malteške novinarke

 Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović podsetila je danas da je tri godine prošlo od ubistva malteške novinarke Dafne Karuane Galicije a da još nije ustanovljeno ko je naredio to brutalno ubistvo i šta su bili motivi.

„Klima nekažnjivosti koja okružuje ubistvo Dafne Karuane Galicije je u suprotnosti sa obavezama Malte vezane za ljudska prava da sprovedu brzu, nezavisnu i efikasnu istragu, otvorenu za javnu procenu i dostupnu porodicama žrtava, i osmišljenu da kazni počinioce i organizatore ubistava“, navela je Mijatović u saopštenju povodom trogodišnjice ubistva novinarke.

„Vreme ističe za malteške vlasti da otkrivanje istine o ovom brutalnom ubistvu postane njihov glavni prioritet. Kao prvi korak vlasti treba da osiguraju nezavisnost javne istrage“, navodi Mijatović.

Ustanoviti odgovornost za smrt novinarke jedini je način da se ispuni pravda u njenom slučaju i da Malta ispuni obaveze u oblasti ljudskih prava prema svom narodu i svojim medjunarodnim partnerima.

„To je nešto što se pre svega duguje njenoj porodici i kolegama novinarima ali to je takodje važna obaveza za podržavanje medijskih sloboda i očuvanje bezbednosti novinara“, rekla je Mijatović u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.