U trendu

Uprkos zabrani Milanovića, danas novi preleti MiG-ova i F16

ZAGREB – Hrvatski borbeni avioni MiG i danas će zajedno s američkim avionima F-16, uvežbavanje presretanja, temeljne manevre u vazduhu i formacijsko letenje, uprkos naredbi o zabrani preleta koju je ranije izdao vrhovni komandant Oružanih snaga i predsednik države Zoran Milanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane hrvatski i američki borbeni avioni će preletati područje istočne i centralne Hrvatske.

U saopštenju se navodi da će nastavak uvežbavanja vazdušnih aktivnosti pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog vaduhoplovstva i američkih aviona F-16 iz vazdušne baze Aviano u Italiji pratiti i nadzirati jedinica Vazdušnog motrenja i navođenja HRZ-a.

Cilj zajedničke obuke je, navodi se, uvežbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, odbranu i zaštitu vazdušnog prostora, kao i zadataka odvraćanja.

Iz MORH-a obaveštavaju građane da se tokom navedenih aktivnosti očekuje uobičajena pojačana buka i mole građane za razumevanje i strpljenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar