Uragan Dorijan u Kanadi čupa drveće i skida krovove

TORONTO – Uragan Dorijan, koji je već protutnjao Devičanskom ostrvima, Bahamima i američkom Severnom Karolinom, doneo je olujne vetrove na daleki istok Kanade, ostaviviši bez struje stotine hiljada ljudi.

Dorijan je u subotu popodne pogodio grad Halifaks, skidajući krovove sa stambenih zgrada i podižući drveće, a srušena je i jedna ogromna građevinska dizalica, prenosi AP.

U Kanadi nema izveštaja o smrtnim slučajevima, mada je Dorijan do sada odneo najmanje 49 života na svom putu, najviše na Bahamima.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da je posttropski ciklon trenutno koncentrisan na oko 50 kilometara istočno od rta Vajtle u Kvebeku.

Vetrovi jačine 120 kilometara na sat, što je malo iznad praga uraganske sile, kreću se prema severoistoku.

Zvaničnici porivincije Nova Škotska zamolili su građane da se drže van puteva kako bi službe bezbedno uklonile drveće i krhotine, kao i uključili struju.

Kako se navodi, kanadska vlada je saopštila da će više od 700 pripadnika vojske pomagati obnavljanju napajanja električne energije, čišćenju puteva i evakuaciji stanovnika u poplavljenim područjima.

U Novoj Škotskojm prema poslednjim informacijama, bez struje je ostalo više od 400.000 ljudi u najjačem naletu uragana, ali kako su naveli nadležni, mogu proči i dani dok neki kvarovi ne budu popravljeni.

Dorijan je najviše štete prouzrokovao na Bahamima, gde su najmanje 43 osobe stradale u oluji, dok je pet žrtava bilo na jugoistočnoj obali SAD i jedna u Portoriku.

Još se procenjuje šteta koju je uragan napravio na svom putu, jer službe još ne mogu da dopru do svih poplavljenih krajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.