U trendu

Uragan odneo prvu žrtvu, strahuje se da ih ima više, preti nova katastrofa

Jedna osoba poginula je u požaru u jednoj kući kada je tokom noći uragan Harvi protutnjao kroz Rokport, u američkoj saveznoj državi Teksas.

To je saopštio gradonačelnik Rokporta Čarls Vaks, ne iznoseći detaljnije informacije o žrtvi, preneo je Rojters. Strahuje se da je još osam osoba stradalo.

Snaga Harvija, uragana koji je protekle noći pogodio obalu Teksasa, oslabila je na nivo tropske oluje, ali je on i dalje prisutan iznad te američke države.

To su saopštili meteorolozi, upozorivši da će ova nepogoda doneti „izuzetno ozbiljne poplave“.

Ne očekuje se da će se Harvi mnogo pomerati u narednih nekoliko dana, što znači da će se na obalu Teksasa sručiti velike količine kiše, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC), prenosi AFP, dodajući da bi neke lokalne zajednice mogle da zabeleže i više od 100 centimetara padavina.

„Padavine tih razmera izazvaće katastrofalne poplave opasne po život“, navodi se u saopštenju NHC.

Rojters je ranije danas preneo da je maksimalna jačina vetra koji je doneo Harvi oslabila na 121 kilometar na čas i da će, ako se smanji ispod te granice, preći u kategoriju tropske oluje.

Duž obale Teksasa nakon noćašnjeg naleta uragana Harvi, najjače oluje koja je pogodila tu američku saveznu državu za poslednjih 50 godina, bez struje je ostalo skoro 300.000 ljudi, preneo je AP.

Vlasti su objavile da je prvobitno 211.000 potrošača ostalo bez električne energije nekoliko sati posle prvih obilnih kiša koje je doneo Harvi kao uragan kategorije 4, a od jutros, kada je oslabio na kategoriju 1, broj ljudi koji nemaju struju porastao je na 293.000.

(Sputnjik)

Oluja Harvi odnela najmanje dva života, donela poplave

Najmanje dve osobe izgubile su život u tropskoj oluji Harvi, koja nastavlja da ogromnim količinama kiše zasipa jugoistočni Teksas.

Kancelarija mrtvozornika u okrugu Haris potvrdila je da da je jedna osoba poginula kasno sinoć u tom okrugu, ali nije precizirala šta je bio uzrok smrti, prenosi danas AP.

Geri Norman, portparol Urgentnog centra u Hjustonu, rekao je da se ta osoba, žena, najverovatnije našla zaglavljena u vodi u svom automobilu, a susedi su je našli 30-ak metara od vozila.

Ranije u subotu, sudija okruga Aranzas Bart Mils Džej Ar rekao je da je u oluji poginula jedna osoba u tom okrugu.

Harvi je obalu Teksasa pogodio u petak uveče kao uragan četvrte kategorije, najsnažniji u SAD posle više od decenije, izazivajući udare vetra do 209 kilometara na čas, ali mu je snaga juče oslabila do nivoa tropske oluje.

Sinoć je gradonačelnik Rokporta u Teksasu Čarls Vaks izjavio da je jedna osoba poginula u požaru u jednoj kući kada je Harvi protutnjao kroz taj grad, ali nije pružio detaljnije informacije o žrtvi, preneo je Rojters.

Uz to, gradonačelnik grada Port Aranzas u Teksasu Čarls Bužan rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju da je, prema nepotvrđenim navodima, osam osoba stradalo u parku za prikolice u blizini ili izvan tog grada.

Torpska oluja Harvi zadržala se nad jugoistočnim Teksasom, donoseći kišu i jake udare vetra koji su izazvali materijalnu štetu na teksaškom delu obale Meksičkog zaliva.

Američki meteorolozi su juče saopštili da je snaga uragana Harvija oslabila do nivoa tropske oluje, ali da je on i dalje prisutan iznad Teksasa, upozorivši da će ova nepogoda doneti „izuzetno ozbiljne poplave“.

Ne očekuje se da će se Harvi mnogo pomerati u narednih nekoliko dana, što znači da će se na obalu Teksasa sručiti velike količine kiše, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC), preneo je AFP, dodajući da bi neke lokalne zajednice mogle da zabeleže i više od 100 centimetara padavina.

„Padavine tih razmera izazvaće katastrofalne poplave opasne po život“, navodi se u saopštenju NHC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.