U trendu

Uslovna kazna za pokušaj krijumčarenja devojčice

Sud u Francuskoj osudio je bivšeg britanskog vojnika na uslovnu kaznu zbog pokušaja da prokrijumčari čevorogodišnju Avganistanku iz izbegličkog kampa u Kaleu i dovede je do njenih rodjaka u Velikoj Britaniji.

Rob Lori je, na konferenciji za štampu pre početka sudjenja, zamolio sudije i javnost da razumeju njegov „iracionalan potez“.

„Pokušao sam da sam spasem jednu devojčicu koja je živela u lošim uslovima medju izeglicama u Kaleu“ izjavio je on.

Britanac je priznao novinarima da je pogrešio, rekao da se kaje i da više ne bi uradio ništa sično.

Bivši vojnik jedan je od stotine volontera koji pomažu izbeglicama u Kaleu.

On je, sredinom oktobra, uhapšen kada je francuska granična policija pronašla četvorogodišnju Bahar Amandi sakrivenu u njegovom kombiju.

Bahar i njen otac žive u izbegličkom kampu u Kaleu, gde se trenuto nalazi 4.200 migranata koji pokušavaju da se dokopaju Velike Britanije.

Na saslušanju u Francuskoj Britanac je rekao da nije uzeo novac kako bi transportovao devojčicu u Veliku Britaniju, kao i da je pre toga više od 10 puta odbio molbe Baharovog oca da je povede sa sobom.

„Mnogo puta sam rekao ne, ali jedne kišne i hladne noci odlučio da moram da je izvučem odande“, izjavio je Lori.

Otac devojčice Reza Ahmadi takodje je prisustvovao sudjenju. Prema francuskim zakonima, on ne može biti optužen za saučesništvo zato što stranka mora imati prijavljeno prebivalište u Francuskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.