U trendu

Ustavni sud BiH danas o hidrocentralama, Dodiku i hidžabu

SARAJEVO – Na dvodnevnoj sednici Ustavnog suda BiH, koja je najavljena za danas i sutra, biće razmatran, između ostalog, zahtev dela poslanika Predstavničkog doma PSBiH za rešavanje spora između države i Republike Srpske, nastalog u vezi s dodelom koncesija za izgradnju i korišćenje hidroelektrana (HE) „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ na reci Drini.

Deo parlamentaraca, naime, traži da se poništi odluka Vlade Republike Srpske o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini, budući da je, kako se u zahtevu navodi, odluke u vezi s državnom imovinom moguće donositi isključivo na nivou BiH.

Reč je o projektu koji bi Republika Srpska realizovala sa Srbijom.

Zahtev za koncesije je već razmatran sredinom jula, kada je Ustavni sud doneo delimičnu odluku o dopustivosti i meritumu i naložio je Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri meseca, reši sporna pitanja.

Na ovoj sednici bi trebalo da bude i zahtev predsedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića za ocenu ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga BiH, odnosno da se dozvoli da pripadnici OS BiH mogu nositi brade, a žene hidžab.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i zahtev federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare za pokretanje procedure utvrđivanja „privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, za vršenje funkcije koju obavlja“, prenela je Fena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar