U trendu

Ustavni sud BiH danas razmatra važna pitanja za funkcionisanje zemlje

SARAJEVO – Ustavni sud BiH će na plenarnoj sednici, koja će biti održana danas i sutra, razmatrati nekoliko važnih pitanja za nastavak nesmetanog funkcioniranja institucija i političkog sistema u BiH, prenosi Klix.ba.

Prvi važan predmet u kojem bi Ustavni sud trebao da donese odluku nakon što je odbio donošenje privremene mere, jeste zahtev za ocenu usaglašenosti sa državnim ustavom amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit odlukama od 2. oktobra 2022. godine, navodi portal.

U tom smislu sud će doneti ocenu usaglašenosti odluka sa Ustavom BiH.

Druga važna tačka jeste donošenje rešenja o neizvršenju Delimične odluke Ustavnog suda BiH od 16. jula 2021. godine, a koja se tiče obaveze Komisije za koncesije BiH.

Predmet delimične odluke suda iz 2021. godine bilo je utvrđivanje uslova za dodelu koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrane „Buk Bijela“ na reci Drini, na području opštine Foča i koncesiji za izgradnju hidroelektrane „Paunci“, takođe na reci Drini.

Komisija za koncesije nije izvršila delimičnu odluku Ustavnog suda pa će sud ponovno doneti rešenje kojim se nalaže izvršenje njegove odluke, navodi Klix.ba

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.