U trendu

Ustavni sud Češke na inicijativu opozicije izmenio izborni zakon

Ustavni sud Češke je na inicijativu grupe opozicionih senatora ukinuo odredbe izbornog zakona kojima se Ustavom propisani proporcionalni izborni sistem deformisao ka većinskom i davao prednost jakim političkim partijama, od čega je korist na poslednjim izborima imala ANO premijera Andreja Babiša.

Ustavni sud je ostavio podelu na 14 izbornih jedinica koje se poklapaju sa češkim regionima i razlikuju se po broju registrovanih birača, ali je kao protivustavne ukinuo one odredbe koje govore o podeli glasova strankama prema modifikovanoj D’Ontovoj metodi tako da idu na ruke najjačim političkim strankama na izborima, a otežavaju ulazak u parlament malim.

„Nužno je da svaka stranka dobije odgovarajući udeo u mandatima u Poslaničkom domu parlamenta prema svom udelu u broju važećih glasova i da se takav način odrazi i u dodeli mandata na regionalnim izbornim listama“, obrazložio je danas Ustavni sud.

Iako Ustav Češke govori o proporcionalnom izbornom sistemu za izbore za donji dom parlamenta, regionalne i lokalne skupštine, dok se gornji dom, Senat, bira po većinskom sistemu, zakon je u korist pobednika izbora izmenjen za vreme socijaldemokratskog premijera, sadašnjeg predsednika Češka Miloša Zemana u dogovoru sa liderom tadašnje najjače opozicione Gradjanske demokratske stranke Vaclavom Klausom.

Zeman i Klaus su kroz parlament progurali izmene po kojima u konačnoj podeli pobednik izbora na štetu manjih stranaka dobija više glasova nego što odgovara procentu osvojenih glasova na izborima. To je išlo u prilog i pobedniku poslednjih izbora, partiji ANO premijera Babiša koja je dobila 78 poslanika, dok bi trebalo da po glasovima ima 15 poslanika manje.

Opozicioni senatori iz manjih stranaka su u zahtevu za ocenu ustavnosti upozorili da su manje stranke morale da osvoje u nekim izbornim jedinicama i tri puta veći broj glasova nego vladajuća stranka ANO da bi stekle jednog poslanika.

Ustavni sud je danas ukinuo i odredbu po kojoj izborne koalicije, da bi ušle u parlament, imaju cenzus onoliko puta po pet odsto koliko partija učestvuje u njima, znači za dvočlanu 10 odsto kao izborni prag, za tročlanu 15 odsto.

Ustavni sud Češke zaključio je medjutim da izborne koalicije izlaze sa zajedničkim programom i da ne bi bilo fer da program koji bi osvojio podršku devet odsto birača propadne samo zato što ga je predstavila koalicija jer bi do sada morao da osvoji 10 odsto.

Ovu presudu Ustavnog suda je još pre objave pokušao da osujeti predsednik Miloš Zeman kada je potpuno neoubičajeno, devet meseci pred izbore, odredio njihov termin i time je već počela kampanja, a zatim je uputio pismo Ustavnom sudu sa zahtevom da ne menja pravila izborne igre kad je kampanja već počela.

Sudije su medjutim Zemanov zahtev odbile i upozorile da se kandidatske liste za jesenje parlamentarne izbore predaju tek u avgustu, tako da parlament ima dovoljno vremena da unese odgovarajuće izmene u Izborni zakon.

„Ustavni sud je izgubio sve kočnice i pokušava da utiče na političku situaciju. Ne shvatam da sada, kada je počela kampanja, neko menja pravila cele političke igre sa kojom 20 godina nije bilo problema. Presuda je tempirana tako da znači da je reč o namernoj političkoj odluci. To će oslabiti buduće vlade i gurnuti zemlju u politički haos“, osudio je odluku Ustavnog suda premijer Andrej Babiš.

Iako je Ustavni sud odlučivao u plenumu, premijer čija će stranka najviše izgubiti, otpužio je predsednika Ustavnog suda Pavela Rihetskog da je pristrasan i da se meša u aktivnu politiku, i da je to samo ponovni pokušaj da se on, Babiš istera iz politike.

Ukidanje prakse da podela poslaničkih mandata ide u korist najjačih partija kritikovao je i bivši češki premijer i predsednik Vaclav Klaus koji je zajedno sa Zemanom pre dve decenije izdejstvovao te izmene i otklon od proporcionalnog sistema.

„Sudije su uvukle svoju instituciju u političku borbu i Ustavni sud je postao jedan od aktivnih igrača“, poručio je danas Klaus.

Opozicija je pozdravila presudu Ustavnog suda jer, kako je kazao lider Piratske stranke, Ivan Bartoš, potvrdjuje dugoročni stav da svi glasovi birača moraju da imaju istu težinu.

Po najnovijim anketama, ANO premijera Babiša gubi birače, pre svega zbog haotičnih mera u pandemiji, i sada umesto podrške od 30 odsto pre pandemije ima oko 26 odsto. Sustiže je Piratska stranka u koaliciji s nezavisnim predsednicima opština koja može da očekuje 25 odsto glasova. Stranke u koaliciji Zajedno, na čelu sa konzervativnom Gradjanskom demokratskom strankom koje su takodje oštri kritičari Babiša, osvojile bi 18,5 odsto glasova.

Za razliku od ustavnih sudova u Poljskoj ili Madjarskoj, Ustavni sud Češke u regionu važi za sud koji se najuspešnije odupire političkim pritiscima i nezavisna je institucija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.