U trendu

Ustavni sud Portugala: Zakon o eutanaziji neustavan

LISABON – Portugalski Ustavni sud odbacio je danas kao neustavan nacrt zakona koji je parlament odobrio ranije ove godine, a kojim se omogućava smrtno bolesnim pacijentima da zatraže pomoć lekara da okončaju život.

Odluka je usledila nakon što je nedavno reizabrani predsednik države Marselo Rebelo de Suza, konzervativac, zatražio od suda da revidira zakon na osnovu toga što se čini da sadrži „preterano nedefinisane koncepte“, prenosi Rojters.

Prema nacrtu koji je parlament odobrio u januaru, ljudima starijim od 18 godina bilo bi dozvoljeno da zatraže pomoć da okončaju svoj život ako su smrtno bolesni i pate od „trajnih“ i „nepodnošljivih“ bolova – osim ako se smatra da nisu mentalno sposobni da donesu takvu odluku.

Rebelo de Suza je ranije rekao da će poštovati glasanje u parlamentu, ali je ipak odlučio da ga pošalje Ustavnom sudu na razmatranje.

Sudija Pedro Mačete rekao je na konferenciji za novinare da je zakon neustavan jer su neke klauzule predstavljale pretnju principu „nepovredivosti života“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar