U trendu

Utrostručen broj tražilaca azila u Austriji

BEČ – Broj zahteva za azil u Austriji utrostručio se prošle godine, što je čini članicom EU sa najvećim porastom broja zahteva, navodi se u izveštaju Evropske komisije u koji je austrijski list Velt imao uvid.

Velt prenosi da je u 2022. godini 923,991 osoba podnela zahtev za azil u Evropskoj uniji, odnosno duplo više u odnosu na prethodnu godinu, a najviše tražilaca azila je iz Sirije, Avganistana, Turske, Venecuele i Kolumbije.

Tražioci azila najviše su aplicirali za Nemačku, Francusku, Španiju i Austriju, a najmanje za Mađarsku, za koju je bilo svega 46 zahteva.

Austrija je stavila veto na pristupanje Rumunije i Bugarske Šengenu zbog zabrinutosti da te dve zemlje neće moći da sprovedu dovoljno snažne granične kontrole kako bi zaustavile legalnu migraciju, prenosi Velt.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je istakao svoju „punu podršku Bugarskoj i Rumuniji“ i zahtevao „konkretne akcije od strane Evropske komisije za jače upravljanje spoljnim granicama“.

„Bugarska mora uspostaviti graničnu kontrolu strogu kao što je ona u Grčkoj. Za ovo se moraju staviti na raspolaganje sredstva iz budžeta EU“, rekao je Nehamer.

Pored tražilaca azila, oko pet miliona Ukrajinaca podnelo je zahtev za takozvanu „privremenu zaštitu’, koja im omogućava da odmah dobiju boravišnu dozvolu i daje im pravo da rade u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar