U trendu

Uvodi se globalni porez: Evo što to znači

Više od 130 zemalja sveta usuglasilo se u petak s izmenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 posto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreskim oazama.

Globalni sporazum označava prekretnicu u korporativnom oporezivanju. Kompanija će plaćati minimalno 15 posto poreza i, kako se navodi, velikim kompanijama će biti teža utaja.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su podršku američkog predsednika Džoa Bajdena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su poslednjih meseci dodatni zamah sporazumu.

„Uspostavljanje, prvi put u istoriji, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uslove za američke radnike i poreske obveznike, zajedno s ostatkom sveta“, rekao je sinoć u saopštenju predsednik SAD-a, koji se zalagao za minimalnu globalnu stopu poreza od 21 posto, ali na kraju je postignut dogovor da to bude 15 posto.

Kako će dogovor uticati na velike firme?

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 posto svetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora.

Četiri članice OECD-a – Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka – nisu se pridružile sporazumu, prenosi Rojters.

OECD ističe da će minimalan porez doneti prihod od oko 150 milijardi dolara, koliko će se novom poreskom politikom još uzeti kompanijama.

Dogovor će sprečiti velike firme da beleže dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gde se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom „Big Tech“ divova koji lako mogu poslovati preko granice.

„Ovo je važan korak prema većoj poreskoj pravdi“

„Danas smo napravili novi važan korak prema većoj poreskoj pravdi“, rekao je nemački ministar finansija Olaf Šulc.

Analitičari navode da je današnji dogovor pokušaj da se kontrolišu načini na koji globalizacija i digitalizacija menjaju svetsku ekonomiju.

Kako će ovo uticati na zemlje poput Hrvatske

Ali dok su trajali pregovori o globalnom porezu, pojavio se i niz kritika. Na primer, kako će minimalna poreska stopa, ako bude visoka, uticati na ekonomski slabije zemlje, u koje spada i Srbija i na poslovanje u njima. OECD je, pak, ranije predlagao da globalna poreska stopa bude 12.5%.

Poreski savetnik Đerđ Pap iz Novog Sada ističe da ovakav dogovor zemalja članica G7, koji bi tek trebalo da se proširi globalno, na Srbiju nema uticaja, i to pre svega zbog toga što nismo deo EU.

– Ova inicijativa ima značaj za usaglašavanje poreskih sistema unutar EU, zatim Unije prema svetu i velikih država iz kojih dolaze multinacionalne kompanije. Za nas u Srbiji ima mali značaj jer kod nas inostrane kompanije, odnosno kompanije kojima su vlasnici iz inostranstva ionako plaćaju porez na dobit od 15 odsto – rekao je Pap za 24sedam.rs.

Kako je ipak dogovorena znatno manja stopa od 21 posto koliko je predlagao SAD, neki kritičari kažu kako je stopa od 15 posto preniska i da će kompanije naći način da izbegnu nova pravila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)