U trendu

Užasna tragedija: Četvoro dece izgorelo zbog bizarne osvete i 500 evra

U Velikoj Britaniji u toku je suđenje zbog ubistva četvoro dece koja su poginula kada su na njihovu kuću, u decembru prošle godine, zbog svađe oko štete na autobomilu, bačena dva Molotovljeva koktela.

Demi Pirson (15), njen brat Brendon (8) i sestra Lejsi (7) poginuli su u požaru, a najmlađa Lia (3) preminula je dva dana kasnije u bolnici, piše Dejli Mejl.

Tužilaštvo tvrdi da je napadač Zek Boland (23) pre napada povikao: ‘Cela tvoja porodica će dobiti svoje, svi će umreti’ i zatim bacio bombe koje su odnele četiri mlada života. Preživeli su majka Mišel Pirson (36) i najstariji sin Kajl Pirson (16).

Teško povređena Mišel je mesecima posle napada bila u medicinski izazvanoj komi i tek je pre nedelju dana saznala da je njeno četvoro dece umrlo.

Boland je bacio bombe zbog svađe sa bratom žrtava, šesnaestogodišnjim Kajlom. Boland i Kajl su bili prijatelji, međutim dve nedelje pre napada neko je zapalio Bolandov Ford Focus. Boland je okrivio Kajla za paljenje auta. Slao mu je besne preteće poruke i tražio 500 funti za štetu i pretio da će im zapaliti kuću. Majka Mišel je nazvala policiju dva dana pre napada i prijavila pretnje i rekla policiji da se boji za svoj život.

Boland je svoje pretnje ipak ostvario, i to sa stravičnim posedicama. Prema optužnici, napadači Zak Boland i njegov prijatelj Dejvid Voral (25) razmakli su ogradu u vrtu, razbili prozor u kuhinji i u kuću bacili dva Molotovljeva koktela. Jedan je pao na stepenice i blokirao jedini izlaz sa gornjeg sprata pa su žrtve ostale zarobljene u požaru.

Svedoci su videli da su se obojica napadača u 3.30 sati ujutro dovezli na benzinsku pumpu i kupili pivo i vino. Posle toga su se vratili u Bolandovu kuću. Obojica su, kako je izjavila svedok Ebigejl Tun, bili glasni i agresivni i činilo se da su šmrkali kokain. Boland je pitao: ‘Hoćemo li to da uradimo?’, a Voral mu je odgovorio: ‘Da, uradićemo’.

U 4.33 sata kupili su 1,23 litra benzina za šta je izdat račun na 1,50 funti, objasnio je tužilac Pol Rejd. Tunova ih je odvezla natrag do Bolandove kuće. Otišli su unutra i posle nekoliko minuta izašli napolje sa dve boce iz kojih je virio papir. Bolandova devojka Kortni Brajli zatražila je od Ebigejl Tun da ih odveze do uličice u blizini kuće Pirsonovih.

Kad su stigli, dvojica muškarca su izašla iz auta noseći boce. Sigurnosna kamera snimila ih je kako uklanjaju ogradu vrta, a ni minut kasnije na snimku se vidi bljesak plamena. Pet sekundi kasnije video se jači bljesak od druge bombe koja je eksplodirala u kući. Optuženi su otrčali do parkiranog automobila.

Boland i njegova devojka Kortni uhapšeni su istoga dana, a treći optuženi Voral dan kasnije. Svo troje optuženih odbija optužbe za četiri ubistva i za pokušaje ubistva. Boland je priznao da je pio pivo i uzimao kokain i tvrdi da je samo hteo da napravi štetu na kući i da je mislio da u kući nema nikoga. Voral pak tvrdi kako je mislio da će samo zapaliti kantu za smeće i negira da je bacio bombu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.