U trendu

Užasna tragedija: Otrovalo se devet članova porodice

Devet članova iste porodice preminulo je nakon što su pojeli rezance koje su prethodno izvadili iz zamrzivača.

Rezanci su, naime, stajali u zamrzivaču više od godinu dana, a bili su napravljeni od fermentisanog kukuruznog brašna koje je proizvelo izuzetno opasnu bongkrek kiselinu kojom se porodica otrovala.

Tragedija se dogodila u kineskom gradu Jixi na severoistoku zemlje, a sedam članova porodice preminulo je 10. oktobra nakon što su pet dana ranije pojeli poznatu lokalni specijalitet Suan Tang Zi. Dva dana kasnije preminuo je osmi član porodica.

Poslednja žena preminula je u ponedeljak, a troje dece jedino je preživelo jer su odbili da jedu kukuruznu supu zato što im se nije svideo ukus.

Simptomi trovanja bongkrek kiselinom počinju nekoliko sati nakon što se u organizam unese otrovana hrana, a počinju s bolovima u stomaku, znojenjem, slabosti pa čak i padanjem u komu. Smrt može nastupiti u roku od 24 sata.

– Može uzrokovati veliku štetu organima poput jetre, bubrega, srca i mozga. Trenutno ne postoji određeni lek. Stopa smrtnosti može biti od 40 do 100 posto – objasnio je Gao Fei, direktor Heilongjiang Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a prenosi Mirror.

Rekao je i da je kiselina otporna na kuvanje na visokim temperaturama, a nastale iz fermentisanog kokosa, a u Indoneziji je nekoliko tradicionalnih jela zabranjeno jer su ljudi umirali nakon što bi ih pojeli.

U ovom slučaju, opasna kiselina nastala je zamrzavanjem jela, a otrov je stvorila bakterija koja je takođe pronađena u testenini. Kiselina je kasnije otkrivena i u želudačnim sokovima kod preminulih osoba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.