U trendu

Uzbunjivač o Fejsbuku: Profit ispred suzbijanja govora mržnje

MENLO PARK – Uzbunjivač iz američke kompanije Fejsbuk je optužio tu društvenu mrežu da je više puta davala prednost profitu nad suzbijanjem govora mržnje i dezinformacija, i da je u vezi s tim podneto najmanje osam tužbi američkom regulatoru za hartije od vrednosti.

Frensis Hogen, koja je radila kao menadžer proizvoda u timu Fejsbuka, pojavila se u nedelju u televizijskom programu „60 minuta“, otkrivajući svoj identitet kao uzbunjivača koji je pomogao u pokretanju istrage „Volstrit DŽornala“ i u saslušanjima u Senatu o šteti koju Instagram nanosi tinejdžerkama, prenosi agencija Rojters.

Fejsbuk je na udaru kritika nakon što su interni dokumenti koje je objavio “Volstrit DŽornal” pokazali da je ta kompanija svesna da Instagram šteti mentalnom zdravlju mladih korisnika.

Hogen će sutra svedočiti pred jednim pododborom Senata na ročištu pod nazivom „Zaštita dece na mreži“, na kojem će se govori o uticaju Instagrama na mentalno zdravlje mladih korisnika.

„Bilo je sukoba interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Fejsbuk. I Fejsbuk je uvek iznova birao da optimizuje svoje interese, poput zarađivanja više novca“, izjavila je ona tokom intervjua.

Hogen, koja je ranije radila i u Guglu i u Pinterestu, izjavila je da je Fejsbuk lagao javnost o napretku koji je postigao u suzbijanju govora mržnje i dezinformacija na svojoj platformi.

Izvršni direktor Fejsbuka je izjavio u nedelju da ne veruje da ta mreža doprinosi političkoj polarizaciji koja je postala široko rasprostranjena u Sjedinjenim Državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.