U trendu

Uzbunjivačica pred Kongresom: Fejsbuk nanosi štetu deci, podstiče podele

Bivša zaposlena u Fejsbuku (Facebook) Frensis Hojgen izjavila je u Kongresu da proizvodi te kompanije nanose štetu deci i podstiču polarizaciju u SAD, kao i da direktori te društvene mreže odbijaju promene zato što im je profit važniji od bezbednosti.

Hojgen je pred Pododborom za zaštitu potrošača u Senatu, optužila kompaniju da je svesna da Instagram, koji je vlasništvu Fejsbuka, nanosi štetu pojedinim tinejdžerima i da nije iskrena u javnoj borbi protiv mržnje i dezinformacija, prenosi Glas Amerike (VOA).

Hojgen je tvrdnje protiv Fejsbuka potkrepila desetinama hiljada internih dokumenata koje je tajno kopirala pre nego što je napustila posao u odseku za gradjanski integritet.

Takođe je podnela žalbu federalnim vlastima, u kojoj tvrdi da je interno istraživanje pokazalo da kompanija pojačava mržnju, dezinformacije i političke nemire, ali da krije ta saznanja.

Hojgen je poručila da je odlučila da izadje u javnost sa svojim tvrdnjama zato što veruje da „proizvodi Fejsbuka nanose štetu deci, podstiču podele i slabe demokratiju“.

„Lideri kompanije znaju kako da učine Fejsbuk i Instagram bezbednijim, ali odbijaju neophodne promene zato što su im astronomski profiti važniji od ljudi. Potrebno je da Kongres reaguje. Oni neće rešiti ovu krizu bez vaše pomoći“, upozorila je Hojgen.

Vol strit džurnal je nedavno objavio da Fejsbukova interna dokumenta pokazuju da je kompanija znala za negativan efekat svojih proizvoda, ali nije preduzela ozbiljnije korake da suzbije potencijalno štetne posledice.

TV mreža CBS je u okviru programa „60 minuta“ emitovala intervju sa Hojgen koja je kao uzbunjivač iznela svoje primedbe na račun rada giganta društvenih mreža.

Senatski pododbor istražuje kako je Fejsbuk koristio informacije svojih istraživača o Instagramu koje bi mogle da ukažu na potencijalan štetan uticaj po mlade korisnike, naročito devojčice, dok je istovremeno pokušavao da umanji značaj negativnih posledica.

„Kompanija je namerno krila ključne informacije od javnosti, američke vlade i vlada širom sveta. Dokumenta koja sam prosledila Kongresu dokazuju da je Fejsbuk više puta obmanuo javnost o rezultatima interne istrage o bezbednosti dece, efikasnosti svojih sistema veštačke inteligencije i ulozi u širenju ekstremnih poruka koje izazivaju podele“, naglasila je Hojgen u Senatu.

Kako navodi VOA, portparol Fejsbuka Kevin Mekalister je uoči pretresa saopštio da je za tu kompaniju zaštita korisnika važnija od profita i da nije tačno da procurela interna dokumenta pokazuju da je Instagram „toksičan“ za devojčice.

U medjuvremenu, Fejsbuk, Instagram, Mesindžer (Messenger), Votsap (WhatsApp) i druge Fejsbukove platforme, koje u ponedeljak nisu radile više od šest sati, ponovo funkcionišu.

Kompanija Fejsbuk je objavila da je pad, kojim je bilo pogodjeno 3,5 milijardi korisnika, usledio nakon „greške u promeni konfiguracije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.