U trendu

V. D. Belen: Vreme curi, raditi brže. . .

ALPBAH – Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen istakao je danas da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana važan prioritet spoljne politike njegove zemlje, posebno za vreme aktuelnog predsedavanja EU, te da ne očekuje da bi moglo doći do problema kada se jednom bude glasalo u austrijskom parlamentu o prijemu Srbije u Uniju.

„Jasno je, međutim, da još postoji puno posla koji naši prijatelji iz regiona moraju da obave, ali isto tako i EU ima svoj deo posla. Trenutno imamo pozitivan trenutak, posebno imajući u vidu rešenja spora oko imena sa Makedonijom. Treba da iskoristimo taj trenutak i uradimo što više pre nego što dođe do promene“, ukazao je on na konferenciji za štampu povodom održavanja Evropskog foruma Alpbah na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kazao je da postoji kratak vremenski period, jer predstoje izbori za Evropski parlament.

Van der Belen je ukazao da se svi slažu da bilateralna pitanja ne treba da se unose u EU, i da sva otvorena pitanja treba da se reše bilateralno, pre članstva.

Upitan da li očekuje, kada dođe trenutak proširenja, protivljenje građana u Austriji, Van der Belen je podsetio da je u austrijskom parlamentu, kada se radilo u Hrvatskoj, jednoglasno doneta odluka o prijemu te zemlje u članstvo EU.

„Uzmite Srbiju kao primer, čak i Slobodarska partija Austrije (FPO) ima pozitivan stav prema članstvu te zemlje u EU. U Beču živi najveća srpska zajednica, tako da ne vidim što bi neko imao bilo kakve predrasused u vezi prijema Srbij u EU. Ja sam veoam optimističan da nećemo imati problem u austrijskom parlamentu sa prihvatanjem proširenja EU“; poručio je on.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da EU snažno podržava proces proširenja.

„EU je počela da razume da su naš posao i odgovornost da se brinemo o evropskim zemljama da ne prepuštamo trećima u svetu da rešavaju probleme na našem kontinentu. To je počelo da se isplati“, konstatovao je on.

Kazao je da je od prdstavljanja strategije EK za proširenje ostvaren veliki napredak u regionu, što dokazuje šta je sve moguće ako postoji jasna evropska perspektiva i ako su uslovi jasni.
I on je istakao da EU ne može da prihvata nove članice dok ne reše bilateralne konflikte, te podvukao da postignuti dogovori moraju biti poštovani.

Han je podvukao da je ceo proces evropskih integracija „regata, a ne konvoj“, i da je zasnovan na pojedinačnim zaslugama, a da zemlje članice EU ne treba da u novi članicama vide teret, već dodatnu vrednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.