U trendu

Vajmarska trojka osudila Rusiju, podržala Ukrajinu

LOĐ – Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske, Žan-Iv Le Drijan, Analena Berbok i Zbignjev Rau, koji su se danas sastali u Lođu u formatu Vajmarskog trougla, osudili su vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini.

Učesnici sastanka vide događaje u Ukrajini kao „najozbiljniju pretnju evroatlantskoj bezbednosti poslednjih decenija“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministri su pozvali Moskvu da prekine operaciju u Ukrajini i povuče svoje trupe, prenosi Interfaks.

Oni su ponovo potvrdili podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

U saopštenju se pozdravlja „brz, ujedinjen i odlučan odgovor Evropske unije i svih njenih država članica kroz usvajanje novih i proširenih restriktivnih mera“ protiv Rusije.

Ministri spoljnih poslova su takođe najavili „priznavanje evropskih aspiracija Ukrajine i njenog izbora u korist Evrope“.

„Spremni smo da podržimo Ukrajinu, njenu vladu i stanovništvo u ovom teškom i vitalnom trenutku ekonomski, finansijski, snabdevanjem vojnom i humanitarnom opremom, kao i slanjem snažnih političkih signala na svim mogućim nivoima, bilateralno i međunarodnim organizacijama“, navodi se u saopštenju.

Ministri su pozdravili i odluku EU da izdvoji 500 miliona evra za jačanje ukrajinskih oružanih snaga.

Vajmarski trougao je grupa za razvoj saradnje Francuske, Nemačke i Poljske u kriznim zonama.

Funkcioniše uglavnom u vidu sastanaka između lidera tri zemlje ili njihovih ministara spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar