U trendu

Valensa: Putin radi za Rusiju, a Duda ne radi za Poljsku

VARŠAVA – Bivši poljski predsednik Leh Valensa kritikovao je odluku Varšave da ne učestvuje na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic, 23. januara u Jerusalimu, jer aktuelnom predsedniku Andžeju Dudi nije omogućeno da govori na ceremoniji.

On je za poljski portal Onet rekao da je trebalo očekivati da Duda neće imati pravo glasa u Izraelu, a s obzirom da Poljska nije pozvala predsednika Rusije Vladimira Putina na obeležavanje 75. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic.

„U toj situaciji on nije mogao da leti tamo. Štaviše, to je bio Putinov plan, jer sada bez ikakvog otpora u Jerusilmu može da ubedi druge u svoju priču i uspeće. Treba da se setimo da Putin radi za Rusiju, a nažalost naša vlada i naš predsednik ne radi za Poljake“, rekao je Valensa.

Prema njegovim rečima, trebalo je pozvati Putina u Aušvic i direktno reći da su Rusi oslobodili logor.

„Ovo je istorijska istina i niko je neće promeniti, a ako poljska vlada želi da stvori vlastiti istorijski narativ, to je neozbiljno. Ako želimo dobre odnose sa Rusijom, moramo razgovarati s njim, ali moramo pronaći način. Znam da je to moguće“, rekao je Valensa.

Ipak, kaže on, nije iznenađen što danas svetski lideri ne žele da slušaju predsednika Dudu, jer on nema pojma o predsedništvu ili o upravljanju državom.

„Da sam pozvan, odleteo bih što pre u Jerusalim, jer je sledeću krizu koju je stvorio ovaj vladajući tim morao brzo da reši. Trebali bismo da se sastanemo sa najširem mogućom grupom, uključujući predsednika Putina, i zajedno razmislimo na kojim temeljima želimo da izgradimo novu viziju Evrope. Na taj način bih uradio dobar posao za Pol?sku“, rekao je Valensa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.