U trendu

Valensija: Ekvador ne planira da interveniše za Asanža kod VB

KITO – Ekvador ne planira da interveniše u ime osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kod vlade Velike Britanije, a u vezi pregovora o njegovom položaju azilanta u ambasadi te zemlje u Londonu, izjavio je danas ekvadorski ministar spoljnih poslova Hoze Valensija.

On je agenciji Rojters rekao da je jedina odgovornost Ekvadora da pazi da li je Asanž dobro, nakon što je australijski državljanin tužio tu zemlju zbog novih uslova u vezi njegovog azila u ambasadi.

„Ekvador nije u obavezi da preduzme nijedan dalji korak. Mi nismo advokati gospodina Asanža, niti smo predstavnici britanske vlade. Tu stvar treba između sebe da reše Asanž i Velika Britanija“, rekao je Valensija.

Valensija je rekao da je „frustriran“ odlukom Asanža da tuži Ekvador zbog novih uslova azila, koji podrzumevaju da plaća medicinske račune i telefonske pozive, kao i da čisti za svojom mačkom.

„U međunarodnim sporazumima ne postoji obaveza za Ekvador da plaća stvari, poput pranja Asanžove garderobe“, rekao je Valensija.

On je dodao i da o statusu Asanža nije razgovarao sa vladom SAD.

Australijski advokat Greg Barns koji savetuje Asanža izjavio je da su nedavna dešavanja pokazala potrebu australijske vlade da se umeša, „kako bi pomogla jednom njenom građaninu koji se suočava sa realnom opasnošću“.

Najnovija dešavanja pokazala su da Ekvador odstupa od prethodne prakse održavanja dijaloga sa britanskim vlastima o položaju Asanža, od kada je on zatražio azil u ambasadi Ekvadora 2012. godine.

Pristalice Asanža strahuju da bi Asanž, ukoliko napuisti ambasadu, mogao da bude uhapšen i izručen SAD koja ga traži zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih informacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.