U trendu

Valneva: Britanska studija o trećoj dozi nije pouzdana

PARIZ – Francuska biotehnološka kompanija Valneva saopštila je danas da ne treba donositi zaključke o efikasnosti njene vakcine protiv kovid-19, poznate kao VLA2001, iz nove britanske studije o efikasnosti treće doze.

Inovativne mRNK vakcine koje prave kompanije Fajzer i Moderna pokazale su se kao najbolja treća, buster doza ukoliko se primenjuju 10-12 nedelja nakon druge doze, rezultat je istraživanja u Velikoj Britaniji.

Prema toj studiji, međutim, neke kombinacije ipak ne daju rezultate, pa tako vakcina Valneva kao treća doza podiže antitela posle Astra Zeneke, ali ne i posle Fajzera.

„Valneva veruje da je kratak interval između druge i buster doze najverovatnije mogao negativno da utiče na rezultate za VLA2001, s obzirom na to da je generalno potreban duži interval za inaktivirane vakcine”, saopštila je kompanija Rojtersu.

Astra Zeneka, Novavaks, Džonson i Džonson i Kjurvak su takođe isprobavane kao busteri i svaka od njih je pružala određenu zaštitu kao treća doza, navodi se u britanskoj studiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar