U trendu

Van der Belen: Dijalog BG i PR prioritet, bez sporazuma ne mogu biti deo EU

TIRANA – Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen, koji boravi u poseti Albaniji, ocenio je danas da je dijalog između Beograda i Prištine prioritet i istakao da su oni svesni da bez sporazuma ne mogu da budu deo EU.

On je čestitao Beogradu i Prištini na dogovoru postignutom u Ohridu za normalizaciju međusobnih odnosa, preneo je Juronjuz Albanija.

Van der Belen je istakao da smatra da bi to mogao biti kamen temeljac u procesu, ako ne pomirenja, ono u, kako je rekao, procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, prenosi „Reporteri“.

„Kao što znate, u stvari je napravljen svojevrsni dogovor, ali bez zvaničnog potpisa učesnika“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem.

Prema njegovim rečima, to je definitivno pristup u ovom procesu koji ne treba potcenjivati.

Van der Belen je kazao da je video izbliza, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija u Alpbahu u Austriji koji su zajedno razgovarali.

„Od tada je postignut veliki pomak jer su razgovarali direktno jedan sa drugim, iako nije bilo konkretnih rezultata, ali su strane razgovarale“, rekao je on.

Prema Van der Belenovim rečima, dijalog između Beograda i Prištine je svakako težak, ali su oni svesni da bez dogovora neće imati budućnost u EU.

Kritična tema su Beograd i Priština posle iskustva sa Kiprom, rekao je predsednik Austrije i istakao da će EU imati jasna pravila i da se nada dobrim rezultatima nakon dobrih razgovora, preneo je Balkanveb.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar