U trendu

Vang Ji: Peking odlučan da jača razumevanje sa svetom

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je danas da je 2021. godina značajna za kinesku diplomatiju i dodao da će „‘Kina aktivno unaprediti prijateljske odnose sa svim zemljama i neprekidno pojačavati medjusobno razumevanje sa svetom“.

Na konferenciji za novinare tokom 4. Zasedanja Svekineskog narodnog kongresa Vang je rekao da će Kina aktivno pokretati medjunarodnu saradnju u borbi protiv epidemije i izgraditi zajednicu zdravstva čovečanstva, da će unaprediti izgradnju „Pojasa i puta“, dati doprinos oporavku svetske ekonomije, i zajedno sa drugim zemljama rešavati klimatske promene i druge globalne izazove, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Vang je rekao i da će se Kina zalagati za uspostavljanje novih medjunarodnih odnosa i širiti zajedničke vrednosti čovečanstva poput mira, razvoja, jednakosti, pravednosti, diplomatije i slobode.

„Odgovorna Kina će svetom širiti više toplina i nade i dodati više poverenja i snage za zajednički razvoj svih zemalja“, istakao je Vang.

Po rečima kineskog ministra Kina i Evropa predstavljaju dve važne snage u multipolarnom svetu. Njihovi odnosi su ravnopravni i otvoreni i“Kina se nada da će EU nastaviti da ojačava svoju stratešku autonomiju, podržava koncept multilateralizma i ulaže napore u koordinaciji i saradnji velikih sila“.

Prema njegovim rečima saradnja i obostrana korist Kine i Evrope daju glavni ton bilateralnim odnosima.

“Dve glavne civilizacije trebalo bi da imaju dijalog i razmenu, a ne da budu sistemski rivali. Kina će i dalje podržavati proces integracija Evrope i podržavati EU da igra veću ulogu u globalnim poslovima“, istakao je Vang podsetivši da su u porteklih godinu dana kineski predsednik Si Djinping i evropski lideri uspešno održali tri video sastanka, da je potpisan Sporazum o geografskim oznakama Kina-EU i da su završeni pregovori o Sporazumu o investicijama izmedju EU i Kine“.

Na pitanje o odnosima Kine sa Rusijom, Vang je odgovorio da Kina i Rusija treba da odlučno unapredjuju odnose uprkos kompleksnoj situaciji u svetu i da postnu model strateškog medjusobnog poverenja, saradnje i pravednosti.

„Jedinstvo Kine i Rusije predstavlja stub svetskog mira i stabilnosti“, rekao je i dodao da se ove godine obeležava 20. godišnjica potpisivanja Sporazuma Kine i Rusije o dobrosusedskoj saradnji i da će dve strane će unaprediti sveobuhvatne strateške odnose partnerstva u više oblasti.

Na temu odnosa sa SAD Vang je rekao da bi saradnja trebalo da postane glavni cilj Kine i SAD i naglasio da se razvoj bilateralnih odnosa Kine i SAD prvo mora pridržavati principa nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

„U isto vreme, Kina je spremna da poveća medjusobno poverenje sa svim stranama pod pretpostavkom poštovanja nacionalnog suvereniteta. Kina nikada neće prihvatiti neutemeljene optužbe i klevete i nikada neće dozvoliti drugim zemljama da krše njene ključne interese“, naveo je.

Vang Ji je rekao da Kina i SAD mogu da saradjuju, a da spisak saradnje uključuje borbu protiv epidemije, ekonomski oporavak, klimatske promene itd.

“Kina je spremna da razgovara i da produbi saradnju sa SAD. Kina se nada da će SAD što pre ukinuti sva nerazumna ograničenja kinesko-američke saradnje“, istakao je .

Ocenivši da su „razlike i kontradikcije izmedju Kine i SAD kao dve države sa različitim socijalnim sistemom neizbežne“. „Neophodno da pojačamo iskrenu komunikaciju, kako bi se sprečile strateške pogrešne procene i smanjio sukob“, dodao je.

Vang je govorio i o saradnji sa Afrikom i kao najvažniju tačku je naveo pomoć svim afričkim zemljama u borbi protiv epidemije koroba virusa i u oporavku ekonomije podsetivši da je Kina „do sada Africi 120 puta pružila materijal za borbu protiv epidemije, poslala grupe medicinskih stručnjaka u 15 afričkih zemalja, poslala vakcine u 35 afričkih zemalja i Savetu Afričke unije“, kao I da su direktna ulaganja Kine u Afriku porasla 100 puta.

Govoreći o pitanju Hongkonga šef kineske diplomatije je rekao da je Peking „odlučan da se i dalje pridržava principa ‘jedna zemlja, dva sistema'“ i ponovio da “Hongkonžani vladaju Hongkongom“ i da „Hongkong ima visok stepen autonomije“.

Vang Ji je naglasio da je „usavršavanje izbornog sistema Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga i sprovodjenje principa da „patriote vladaju Hongkongom“ praktična potreba za unapredjenjem cilja „jedne zemlje, dva sistema“ i održavanjem hongkonške dugoročne stabilnosti.

“Istovremeno time se sprovode ovlašćenja i odgovornosti koje su Ustavom poverene Svekineskom narodnom kongresu, koje su u potpunosti ustavne, zakonske i razumne“, istakao je.

Vang Ji je rekao da je, bez obzira u kojoj se zemlji nalazili, odanost domovini osnovna politička etika koje se moraju pridržavati javni zvaničnici i oni koji se kandiduju za javne funkcije.

“Tako je i u Hongkongu. Hongkong je Specijalni administrativni region Kine i deo Narodne Republike Kine. Ako niste patriote, kako možete voleti Hongkong? Prelazak Hongkonga iz haosa u upravljanje u potpunosti je u skladu sa interesima svih strana, a takođe će pružiti čvršću garanciju za zaštitu prava stanovnika Hongkonga i legitimnih interesa stranih investitora“, naglasio je šef kineske diplomatije.

Govoreći o vakcinaciji protiv kovida-19 Vang je rekao da „i kineske i sterane vakcine imaju isti efekat, sve dok su sigurne i pouzdane“ ngalasivš da se Kina odlučno protivi ‘nacionalizaciji vakcina’ i ne prihvata stvaranje ‘imunološkog jaza’ ni pokušaje politizacije saradnje u vezi sa vakcinama.

“Kina posebno ulaže napore u dostupnost i pristupačnost vakcina u zemljama u razvoju. Kina je već saopštila da će isporučiti 10 miliona doza vakcina protiv kovida-19 za program UN za raspodelu vakcina, Kovaks, namenjen pomoći siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije“, kazao je “Nadamo se da će kineska vakcina doneti više samopouzdanja i nade u globalnu borbu protiv epidemije“, dodao je.

On je rekao da se Kina dosledno zalaže za multilateralizam koji je i metod za rešavanje svetskih izazova i da se nada da će sve članice medkunarodne zajednice zajedno uložiti napore, kako bi multilateralizam rasvetlio put čovečanstva u budućnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar