U trendu

Vang: Pacificki region ne treba da bude isuvise anksiozan

SUVA – Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji apelovao je na pacifički region da ne bude „isuviše anksiozan“, nakon što sastanak na Fidžiju sa njegovim kolegama iz 10 ostrvskih država nije doveo do sveobuhvatnog trgovinskog i bezbednosnog saopštenja.

Vang je ugostio kolege iz pacifičkih zemalja, na diplpmatskoj turneji po regionu, gde su ambicije Pekinga za šire bezbednosne veze izazvale zabrinutost među saveznicima Amerike, preneo je Rojters.

Nacrt o trgovinskom i bezbendosnom sporazumu izazvao je protivljenje bar jedne zemlje, Saveznih država Mikronezije, prema pismu koje je dospelo do javnosti prošle nedelje, podseća britanska novinska agencija.

Nakon sastanka, na kojem su još bili i Samoa, Tonga, Kiribati, Papua Nova Gvineja, Vanuatu, Solomonska Ostrva, Niue, Vang je rekao da su se države složili oko pet oblasti saradnje, ali će biti potrebne dalje diskusije kako bi se došlo do jačeg konsenzusa.

Pet oblasti oko kojih su se složili uključuju ekonomski oporavak nakon pandemije kovida, kao i nove centre za poljoprivredu i odgovor na katastrofe, ali se nisu složili oko bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar