U trendu

Vanredna situacija u državi Njujork zbog poliomijelitisa

NJUJORK – Guvernerka Njujorka Keti Hočul proglasila je danas vanrednu situaciju nakon što su uzorci virusa dečije paralize otkriveni u otpadnim vodama u tri okruga u blizini grada Njujorka.

Odluka je doneta više od mesec dana nakon što je bolest dijagnostikovana jednoj odrasloj osobi u okrugu Rokland, severno od Njujorka, što je prvi potvrđen slučaj poliomijelitisa u SAD posle skoro 10 godina, prenosi Rojters.

Vanredno stanje biće na snazi do 9. oktobra, a predviđa povećanje broja zdravstvenih radnika ovlašćenih za davanje vakcina protiv dečije paralize i uvođenje drugih mera kako bi se povećao obim vakcinacije.

Virus poliomijelitisa otkriven je u uzorcima otpadnih voda uzetih u okruzima Orindž, Rokland i Salivan još u aprilu, što ukazuje na to da je virus bio prisutan u državi Njujork pre nego što je slučaj iz okruga Rokland otkriven u julu.

Poliomijelitis prvenstveno pogađa decu od tri godine i mlađu i može izazvati neizlečivu paralizu u nekim slučajevima, ali se može sprečiti vakcinom koja je prvi put postala dostupna 1955. godine.

Iako ne postoji poznati lek protiv te bolesti, tri injekcije vakcine obezbeđuju skoro potpuni imunitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.