U trendu

Vanredne mere u S. Makedoniji zbog zagađenosti vazduha

SKOPLJE – Vlada Severne Makedonije usvojila je preporuke i mere zbog visokog nivoa zagađenja vazduha u toj zemljie, uključujući besplatan javni prevoz u glavnom gradu i skraćenje radnog vremena od 11 do 17 časova za trudnice, starije osobe i hronične bolesnike, prenose makedonski mediji.

„Svim pravnim subjektima se preporučuje da oslobode radnih obaveza trudnice, lica preko 60 godina, kao i lica sa hroničnom astmom, ona koja su imala infarkt ili moždani udar i to bez obzira na godine“, navodi se u vladinim preporukama.

Takođe, zahteva se reorganizovanje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom tako da budu angažovani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 časova.

Od 18 časova u Skoplju je uveden besplatan javni prevoz, uključujući i autobuse privatnih prevoznika.

Takođe na teritoriji grada Skoplja obustavljeni su svi građevinski radovi.

Istovremeno, cena javnog parking prostora u vlaništvu Gradskog parkinga povećana je dva puta sve do ukidanja vanrednih mera zbog visokog nivoa zagađenja vazduha.

Grad Skoplje preporučuje zaposlenima da dolaze na posao gradskim prevozom.

Takođe preporučeno je da se ne organuzuju sportska takmičnje i kulturna dešavanja na otvorenom prostoru.

Vlada Severne Makedonije je obavezala sve organe i institucije državne uprave da smanje do 50 odsto upotrebu službenih automobila.

Takođe Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u saradnji sa Crvenim krstom i domovima zdravlja treba da obezbedi smeštaj za beskućnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar