U trendu

Vanuatu traži mišljenje Međunarodnog krivičnog suda o klimatskim promenama

PORT VILA. 29. marta (Tanjug) – Mala ostrvska država Vanuatu zatražila je da Međunarodni sud pravde odluči koje su obaveze zemalja u cillju smanjenja emisije štetnih gasova i kada je u pitanju pomoć siromašnijim nacijama da se izbore sa globalnim zagrevanjem.

Vanuatu, jedna od zemalja sveta najosetljivijih na klimatske promene, zatražio je mišljenje glavne sudske institucije Ujedinjenih nacija u ime naučnika, četiri godine nakon što su na tu ideju došli studenti sa Fidžija, prenosi Rojters.

Da bi se predlog našao pred Svetskim sudom, zahtev za pravno mišljenje moraju da Generalna skupština Ujedinjenih nacija na današnjem zasedanju, što će se po svemu sudeći i dogoditi jer ga je podržalo 120 zemalja.

Vanuatu, koji predvodi grupu od 18 zemalja, želi da Međunarodni sud pravde izda procenu o tome šta su zemlje obavezne da urade kako bi osigurale da globalni porast temperature bude ispod cilja Pariskog sporazuma od 1,5 stepeni Celzijusa.

Iako oni koji prekrše zvanična obećanja neće biti direktno izvođeni pred sud, odluka bi bila najmerodavniji pravni stav o tome gde zaostaju, kao i u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova i finansiranja siromašnijih zemalja.

Glavni savetnik Vanuatua u ovom slučaju, profesorka prava na Univerzitetu u Amsterdamu Margareta Veverinke-Sing rekla je da asko države ne urade ono što MSP kaže da treba da se uradi, „to će značiti da one krše zakon“.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada u malim ostrvskim državama i zemaljama u razvoju raste frustracija zbog toga što svet, po njima, deluje presporo kada je reč o borbi protiv globalnog zagrevanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.