U trendu

Varga: Mađarskoj potrebno vreme za mere

BRISEL – Mađarskoj je potrebno vreme za sprovođenje mera i poziva partnere iz Evropske unije da budu „tolerantni“, izjavila je danas ministarka pravde te zemlje Judit Varga.

Varga je rekla da je Mađarska predložila 17 mera za koje smatraju da mogu da otklone „sve zabrinutosti“ koje je izrazila Evropska komisija, preneo je AP.

„Potrebno je vreme, jer čak i ako postoje ubrzane procedure za usvajanje zakona i izmenu zakona, potrebno je formirati nove institucije. Za to morate da zaposlite nove kadrove“, rekla je Varga novinarima u Briselu.

Takođe je rekla da očekuje da će Mađarska imati vremena do sredine novembra da pokaže da je na pravom putu.

Evropska komisija preporučila je u nedelju da Brisel suspenduje oko 7,5 milijardi evra namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem EU.

Evropski komesar za finansije Johanes Han saopštio je u nedelju da, uprkos merama koje je Mađarska predložila za otklanjanje uočenih nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju sredstava „procenjenih na 7,5 milijardi evra“.

EK je takođe postavila uslove pod kojima Mađarska može da zadrži pristup fondovima Unije, uključujući donošenje novih zakona, za koje je Budimpešta rekla da će odmah ispuniti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar