U trendu

Varheji danas sa državnim vrhom Severne Makedonije

SKOPLJE – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varheji danas će boraviti u prvoj zvaničnoj poseti Severne Makedonije, gde će se sresti sa predsednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Oliverom Spasovskim i predsednikom Sobranja Talatom Dzaferijem.

Kako je saopštila delegacija Evropske komisije u Skoplju, Varheji će se szastati i sa liderima najvećih politička stranaka u toj zemlji Socijaldemokratskim savezom i VMRO-DPMNE, Zoranom Zaevim i Hristijanom Mickovskim, prenosi MIA.

Kako je najavljeno, razgovaraće se o novoj metodologiji za proširenje EU koji je predložila Francuska, kao i o procesu reforma u Severnoj Makedoniji sa posebnim naglaskom na usvajanje zakona o javnom tužilaštvu.

Prošle godine u decembru zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani sreo se u Briselu sa Varhejijem i predstavio reformski plan makedonske vlade koji treba da se sprovede do sastanka Evropskog saveta u martu ove godine.

Evropska komisija i februaru će objaviti mini-izveštaj o Severnoj Makedoniji i Albaniji, dok nova metodologija, prema najavama, treba da bude usvojena u martu.

Varheji je prošlog meseca rekao da pristupni pregovori sa Skopljem i Tiranom treba da započnu na proleće, te da EU treba da ispravi grešku od oktobra prošle godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će naredni šest meseci biti ključni u odnosima između EU i Zapadnog Balkana i najavila je da će Komisija za nekoliko nedelja predstaviti novu metodologiju o proširenju Unije.

Nakon Severne Makedonije, Varheji će nastaviti svoju posetu regiona u Albaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.