U trendu

Varheji: Politika proširenja EU važnija nego ikada

BRISEL, 19. jula ( Tanjug) – Evropski komesar za prširenje Oliver Varheji, nakon održane međuvaldine konferencije EU i Albanije ocenio je da je u pitanju ”početak nove i ključne faze” u odnosima sa Brisela i Tirane, koja već osam godina čeka na početak pristupnog procesa.

”Današnja istorijska odluka šalje snažan signal u region Zapadnog Balkna i šire, potvrđujući važnost politike proširenja EU koja je u trenutnoj geoplotičkom kontekstu važnija nego ikada”, poručio je Varheji.

On je iz Brisela poslao poruku albanskim građanima da ih ”EU želi u svojoj porodici” i da je posvećena pristupnim procesima svih zemalja regiona.

Šef diplomatije Češke Jan Lipavski, u ime predsedavajuće članice Savetom EU, nagalsio je da današnje međuvladine konferencije sa Albanijom i Severnom Makedonijom predstavljaju ”prekretnicu i evoluciju” u odnosima Brisela sa Tiranom i Skopljem, ali i sa celim Zapadnim Balkanom.

”Srigli smo do prekretnice u našim odnosima i jasno pokazali nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Budućnost Zapadnog Balkan je u EU”, poručio je Lipavaski.

On je na konferenciji za medije nakon međuvladine konferenciej sa Albanijom podestio da su proširenje i pristupanje Zapadnog Balkan već dugo prioriteti Češke, ali i napomeno da do otvranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom dolazi u trenutku kada je snaga odnosa EU i regiona ”bitnija nego ikada”.

Šef diplomatije Češke je naveo primere solidarnosti EU i Zapadnog Balkana tokom pandemije, koa i saradnje u svetlu ruske invazije na Ukrajinu i zaključoo da se ”od zemalja Zapadnog Balkana očekuje se da budu posvećene EU vrednostima kao buduće članice EU”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.