U trendu

Varheji: Potrebno da EU podrzi Srbiju, prepozna izazove

BRISEL, 27. juna ( Tanjug) – Komesar za proširenje EU Oliver Varheji ocenio je danas da je Srbija ”u teškoj poziciji” i ”pred velikim izazovima” u trenutnim geopolitičkim okolnostima zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i pozvao EU da ”prepozna situaciju” i pomogne Srbiji, a Beograd da pokaže svoju jasnu posvećenost Uniji.

„Pitanje sankcija je samo simptom problema. Zato treba da smo u potpunosti spremni da podržimo Srbiju u daljem usklađivanju sa EU politikama povodom ruskog rata u Ukrajini. To bi trebalo da nas dovede i do jasne posvećenosti Srbije EU kao i rezultata u dijalogu sa Prištinom”, poručio je Varheji.

Govoreći pred poslanicima Evropskog parlamenta i parlamenata zemalja na putu ka članstvu u EU, Varheji je poručio da u trenutnom ”promenjenom geoplitičkom kontekstu” Zapadni Balkan ”ostaje prioritet za EU”.

”Posvećeni smo, više nego ikada, da ceo region uvedemo u EU. Sada je više nego ikada važno da na tome radimo ne samo brzo,vec uz svu posvećenost i volju”, kaže Varheji.

On je izjavio da se EU podrška Zapadnom Balkanu ogleda ne samo kroz pristupni proces već i kroz zajednički pristup EU mehanizmima za nabavku hrane i energenata, kao i kroz evropski ekonomski investicioni plan koji bi regionu trebalo da donese do 30 miljardi evra ulaganja.

”Bez odgovarajuće regionalne saradnje, bilo kroz Berlinski proces, zajedničko regionalno tržiste ili Otvoreni Balkan, zemlje regiona ne mogu da imaju dobrobit od ekonomskog investicionog plana. Svako ko podriva ili blokira regionalnu saradnju, zasnovanu na EU pravilima i uz EU prisustvo, podriva i ekonosmski i investicioni plan i napredak regiona”, zaključio je Varheji.

Evropski komesar za porširenje izrazio je očekivanje da će Skoplje i Tirana ”u narednim danima” održati međuvladine konferencije i otvoriti pristupne pregovore.

On dodaje da su lideri EU poslali i „pozitivan signal“ za kandidatski status BiH, ali i naglasio da to zahteva ispunjenje refromi sardržanih u 14 prioriteta o čemu će Evropska komisija da izvesti Evropski savet.

Varheji je pozvao ovom prilikom i vlasti u Prištini da se više posvete postizanju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja i lažnih zahteva za azil, ali i da pokažu jasnu predanost i postignu rezultate u dijalogu sa Beogradom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar