Varheji: Vidim interes SRB da se priključi novoj metodologiji

BRISEL – Komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da nova metodologija pruža mogućnost Srbiji da se uključi u izmenjeni pristupni proces i naveo da su srpske vlasti već pokazale interesovanje.

”Nova metodolgija može biti brža i baš zato vidim interes srpske starne”, kaže Varheji.

Komesar Varheji je na konferenciji posvećenoj reformi politike proširenja, koju je u Briselu organizovao Centra za evropsku politiku, ocenio da je izmenjena metodologija procesa pristupanja pravedna i za zemlje koje treba da počnu pregovore, kao i za one koje već pregovaraju.

On je ponovio stav da nije dobro menjati pravila tokom igre i da je zato ostavljena mogućnost Beogradu sa odluči da li želi da se priključi ovom procesu.

”Predsednik (Aleksandar) Vučić već je pokazao interesovanje”, kazao je Varheji.

Na pitanje albanskih novinara o „postojanju dublih standarda“ u oblasti vladavine prava kada je proces pristupnja Srbije u pitanju, komesar Varheji navodi da u pregovaračkom okviru, po kome Srbija već pregovara, ima dovoljno mogućnosti da se reaguje na takve probleme.

”To do sada nismo morali i nadam se da nećemo morati ni u budućnosti. Ali ako bude problema, budite sigurni da ćemo reagovati kao što bi uradili sa bilo kojom zemljom koja pregovara o članstvu”, rekao je Varheji.

Uz konstataciju da nema duplih standarda u oblasti vladavine prava, Oliver Vraheji kaže da u Srbiji ima ”nekih nedostatka” koje EU ne zanemaruje, već se time bavi kroz saradnju sa srpskim vlastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.