U trendu

Varheji: Zapadni Balkan prioritet za EK, ali i lidere EU

BRISEL, 9. decembra ( Tanjug) – Zapadni Balkan je od prvog dana preuzimanja mandata prioritet za ovu Evropsku komisiju i to nije samo prioritet za Komisiju već za sve nas u EU, uključujući i lidere EU, koji su to poručili u maju na Zagrebačkom samitu, kaže komesar za proširenje Oliver Varheji.

Varheji je u govoru pred evropskim Komitetom regiona naveo da se na podršci Zapadnom Balkanu u EK od prvog dana radilo na tri pravca što obuhvata jačanje i obnavljanje porocesa pristupnja, dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i ekonomskom približavanju regiona EU i podršci privrednom oporavku nakon pandemije Kovid-19.

Varheji je ponovio da je EK pokrenula Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi evra grantova, kao i Okvir za grancije koji bi mogao da privuće do 20 miljardi evra investicija.

”Verujem da projekti u oblasti transporta, energetike, privatnog sektora i razvoja ljudskog kapitala mogu da transformišu region u narednih 4 do 5 godina i još više približe Zapadni Balkna EU”, kaže Varheji.

On je dodao da je ovom inicijativom mobilisana skoro jedna trećina ukupnog BDP svih zemlja regiona što bi moglo da podigne ekonomski rast Zapadnog Balkna za najmanje 3,6 procenata.

Vraheji je zaključio da će Ekonomsko investicioni paket ne samo približiti Zapadni Balkan Uniji već i doneti promenu koja će stvoriti verodostojan EU put ne samo za zemlje regiona već i njihove građane koji će, prema njegovim rečima, imati opipljivu korist kroz izgradnju i spajanje brzih pruga, brzog bežičnog interneta i zdravije životne sredine postepenim uklanjanjem uglja kao glavnog izvora energetskog sektora u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.