U trendu

Varšava optužuje Minsk za hiljade migranata na granici

VARŠAVA – Stotine migranata kampuje danas u blizini beloruske granice sa Poljskom, a Varšava optužuje Minsk da pokušava da izazove veću konfrontaciju ohrabrujući migrante da pređu u Evropsku uniju.

Video snimci prikazuju stotine migranata koji se kreću prema poljskoj granici u blizini sela Kuznica, a neki pokušavaju da probiju ogradu koristeći lopate i druge alate, prenosi Rojters.

Na snimcima koje je poljska policija objavila danas vide se šatori migranata i logorske vatre na beloruskoj strani ograde od bodljikave žice.

Poljska granična služba potvrdila je Rojtersu da je oko 800 ljudi kampuje na beloruskoj strani ograde, što je deo grupe oko 4.000 migranata koja se nalazi tamo i u obližnjim šumama.

Portparol poljskih specijalnih službi rekao je da procene pokazuju da bi u Belorusiji moglo biti i do 12.000 migranata.

Poljske vlasti zatvorile su danas zvanični granični prelaz sa Belorusijom, blizu mesta gde su hiljade migranata pokušale da se probiju dan ranije, koje je posetio i poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Varšava je saopštila da je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susedna Litvanija najavila uvođenje vanrednog stanja na granici sa Belorusijom.

Poljski zvaničnik je rekao da bi napetosti mogle porasti u narednim danima i da bi u tom slučaju mogla biti prihvaćena dodatna međunarodna pomoć.

Očekuje se da će se ambasadori Evropske unije u Ujedinjenim nacijama sastati kako bi razgovarali o današnjim tenzijama, potvrdio je poljski ambasador u UN.

Beloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutrašnjih poslova koji je naglasio da nijedan migrant nije prekršio zakon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar