U trendu

Varsava protiv odrzavanja Besmrtnog puka na Dan pobede

MOSKVA – Gradska uprava Varšave i Ministarstvo inostranih poslova Poljske protive se održavanju akcije „Besmrtni puk“ povodom Dana pobede – 9. maja.

Ambasada Rusije u Poljskoj namerava da na Dan pobede u Velikom otadžbinskom ratu, kao i svake godine, održi akciju „Besmrtni puk“ i da položi vence na memorijalnom groblju sovjetskim vojnicima u Varšavi, prenosi Sputnjik.

„Ambasada Rusije želi da obeleži 9. maj u Varšavi i obratila se Ministarstvu inostranih poslova Poljske za podršku. Ja sam kategorički protiv toga. Nijedna poljska državna ustanova ne treba da pruža ruku toj inicijativi. I ne samo to – treba je zabraniti. Nisam saglasan s praznikom agresora u Varšavi“, napisao je na Tviteru gradonačelnik poljske prestonice Rafal Tšaskovski.

Zamenik šefa poljske diplomatije Marčin Pšidač napisao je na Tviteru da Ministarstvo spoljnih poslova Poljske „nije planiralo da pruži podršku Ambasadi Rusije i da je neće pružiti“.

„Ambasadi smo preneli naš negativan stav“, naveo je Pšidač, ali je dodao da Ministarstvo nema nadležnost da zabrani manifestacije na teritoriji Varšave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.