U trendu

Vaščikovski odbacio ideju Evrope u više brzina

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski najavio je danas da će Višegradska grupa na jubilarnom samitu Evropske unije ovog vikenda u Rimu odlučno odbaciti ideju Evrope u dve ili više brzina jer je to samo recept za poraz, podele i propast EU.

Premijeri Češke i Slovačke Bohuslav Sobotka i Robert Fico pred samit, medjutim, naglašavaju da ako Evropa zaista krene u više brzina, da je strateški interes obe zemlje da ne ostanu na periferiji u poslednjoj brzini, što preti Poljskoj sa konzervativnom evroskeptičnom vladom premijerke Beate Šidlo, već da Češka i Slovačka moraju da idu u integraciju najvišom brzinom uz zemlje koje odlučuju, kao što je Nemačka.

„Na poslednjem sastanku Višegradske grupe predložili smo ideju ujedinjene Evrope koja saradjuje. Odlučno smo odbacili Evropu u dve brzine. To je recept za poraz, podele i separacije. Ne bi rešila nijedan problem. Iz našeg dela Evrope stiže poruka jedinstva“, kazao je Vaščikovski u intervjuu za italijanski list La Republika i još nekoliko evropskih dnevnika.

Šef poljske diplomatije optužio je stare zapadne članice EU da nameću svoje interese ostalima u EU i projektom Evrope u više brzina utiru put podelama.

„Mi, mladje članice EU mislimo o jedinstvu, članice osnivači o podelama i segregaciji. Ojačana regionalna saradnja je prirodna stvar. Ali ne može da znači stvaranje hegemonije grupe članica koje nameću svoju volju ostatku Evrope“, kazao je Vaščikovski.

Iako je šef poljske diplomatije rekao da je to stav cele Višegradske grupe, a da bi prihvatanje Evrope u više brzina bilo najava katastrofe i kraja EU u Pragu i Bratislavi vlade već realno operišu sa ubrzavanjem integracije u delu EU a kao nacionalni interes definišu najvišu brzinu integracije u jezgru odlučivanja, zajedno sa Nemačkom.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je juče da se sada prelama i odlučuje da li će Evropa nastaviti u dve brzine koje već postoje u vidu evrozone i članica van nje ili će krenuti u više brzina.

„Slovačka ne sme da ispadne iz te igre. Ukoliko se desi da pored evrozone i ne-evrozone krene i neka treća ili četvrta brzina dužnost Slovačke je da bude u jezgru i da saradjuje sa jakim državama kao što su Nemačka, Holandija, Francuska“, rekao je Fico djacima gimnazije u mestu Podbrezova, javila je slovačka agencija TASR.

O nacionalnom interesu Češke da iako nije u evrozoni svakako udje u glavno jezgro pojačane integracije govori i češki premijer Bohuslav Sobotka otkako predlog o integraciji Evrope u više brzina kao recept za izlazak iz krize počinje da poprima obrise.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar