U trendu

Vaseljenska patrijaršija priznala tzv. crkvu S. Makedonije

ISTANBUL – Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čijem je čelu vaseljenski patrijarh Vartolomej priznao je na današnjem zasedanju takozvanu crkvu Severne Makedonije, preneli su severnomakedonski mediji.

U saopštenju Patrijaršije se navodi da kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku, „imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Severne Makedonije“.

Makedonska Pravoslavna crkva u svom saopštenju tvrdi da tom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, „otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve“.

„To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je „izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije“ i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi MPC, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar