U trendu

Vašington: Bilateralni dogovor sa Rusijom moguć u januaru

VAŠINGTON – U jeku pojačanih tenzija zbog gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, u Vašingtonu se veruje da će do bilateralnog dogovora sa Rusijom doći u januaru, izjavila je danas Karin Donfrid, pomocnica američkog državog sekretara zadužena za evropska i evroazijska pitanja.

Moskva je prošle nedelje predstavila listu svojih bezbednosnih predloga o kojima želi da pregovara, uključujući i obećanje da će NATO odustati od planiranih vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i u Ukrajini, prenosi Rojters.

Tokom današnjeg telefonskog brifinga za novinare Donfridova je potvrdila da će zajedno sa ruskom stranom biti dogovoren datum za početak razgovora o predlozima Moskve.

„Jasno smo stavili do znanja da svaki dijalog mora da bude zasnovan na reciprocitetu, da mora da se bavi i našom zabrinutošću zbog postupaka Rusije, kao i da mora da se odvija u punoj koordinaciji sa našim evropskim saveznicima i partnerima. Biću jasna: bez Evrope neće biti razgovora o evropskoj bezbednosti“, poručila je pomocnica američkog državog sekretara zadužena za evropska i evroazijska pitanja.

Donfridova je potvrdila da će SAD nastaviti da šalju vojnu opremu i zalihe u Ukrajinu i u narednim nedeljama i mesecima i da će poslati dodatno odbrambeno naoružanje ukoliko Rusija izvrši invaziju.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je Zapad za tekuće tenzije, ali je rekao da se nada konstruktivnim razgovorima sa Vašingtonom i Briselom o bezbednosnim zahtevima Rusije jer postoje signali da je Zapad spreman da sarađuje o tom pitanju.

Putin je naglasio da predlozi Kremlja nisu ultimatum, ali je predočio da Rusija nema gde da se povuče dalje od Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.