U trendu

Vašington: Kina brzo prodaje i isporučuje oružje, SAD zaostaju

VAŠINGTON – Američki vojni zvaničnici upozorili su članove Kongresa da sposobnost Kine da brzo prodaje vojnu opremu ima velike posledice za SAD u regionima Bliskog istoka i južne Azije koje nadgledaju američke jedinice Centralne komande (CENTCOM), kao i u Africi, koju nadgleda Afrička komanda vojske SAD (AFRICOM).

„Naši bezbednosni partneri imaju stvarne bezbednosne potrebe, a mi gubimo sposobnost da obezbedimo našu opremu“, rekao je komandant Centralne komande, general Majkl Kurila, prenosi Glas Amerike.

Kurila je dodao da je Kina „mnogo brža“ od SAD i da svojim partnerima nudi brzu isporuku, trajni ugovor i finansiranje.

Komandant Afričke komande, general Majkl Lengli, izneo je slične ocene o potencijalnim američkim partnerima na afričkom kontinentu.

Komandanti CENTCOM-a i AFRICOM-a izjavili su da će se zbog kineske prodaje oružja SAD imati problema da sarađuju sa zemljama koje bi inače izabrale da budu partneri Vašingtona.
„Ako tamo ima kineske opreme, ne možemo je integrisati sa američkom opremom“, rekao je Kurila.

Zabrinutost oko prodaje oružja u Kini nije novost i nastavlja se uprkos ukupnoj dominaciji Vašingtona u izvozu oružja.
Prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI), Sjedinjene Države su bile najveći svetski izvoznik oružja od 2018. do 2022. godine, sa ukupno 40 odsto svetske prodaje

Kina se našla na četvrtom mestu ove liste, sa nešto više od pet odsto svetske prodaje oružja, ali Peking stiče prednost u odnosu na SAD u nekim regionima kao što je podsaharska Afrika.

Izvoz kineskog oružja u podsaharsku Afriku je između 2017. i 2020. godine premašio američki izvoz u odnosu skoro 3 prema 1, navodi se u izveštaju koji je ovog meseca objavio Atlantski savet sa sedištem u Vašingtonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.