U trendu

Vašington ukinuo niz restrikcija prema Kubi

Američki Stejt department objavio je sinoć ukidanje niza restrikcija vezanih za Kubu, koje se odnose na imigracione procedure, prenos novca i vazdušne veze.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena ponovo će uspostaviti program posle više godina prekida, kojim su olakšane imigracione procedure za članove iste porodice, ukinuti limite koji su do sada ograničavali prenos novca ka Kubi, povećati broj letova izmedju SAD i Kube, kao i broj destinacija na Kubi pored Havane.

Ova objava je rezultat revizije američke politike prema komunističkom režimu koju je pokrenuo predsednik Džozef Bajden.

Kada je reč o transferu novca SAD će ukinuti limit od 1.000 dolara tromesečno po pojedincu, koliko je do sada bilo dozvoljeno slati na Kubu, i biće dozvoljeno slanje novca van porodičnog okvira.

Maksimum od 1.000 dolara uveo je bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je preduzeo niz mera protiv Kube tokom svog mandata.

Stejt department je ipak precizirao da taj finansijski protok ne treba da „obogati“ osobe ili entitete koji krše ljudska prava.

Pored odobravanja povećanog broja letova za Kubu, Bajdenova administracija će takodje odobriti neka grupna putovanja koja su za sada zabranjena.

Finansijske sankcije koje su uvedene kubanskim pojedincima ili entitetima medjutim ostaju na snazi, navela je američka adminstracija.

Najavljene mere su „praktične odluke namenjene da odgovore humanitarnoj situaciji“ na Kubi i da „razviju ekonomske mogućnosti“ za Kubance, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Bajden pokušava da nadje osetljivu ravnotežu izmedju svoje želje da „podrži kubanski narod“ i da ohrabri njegova demokratska stremljenja sa jedne strane, a sa druge da pokaže čvrstinu prema komunističkom režimu, navodi agencija Frans pres.

Pitanje odnosa sa Kubom je politički važno u SAD gde se nalazi velika zajednica imigranata kubanskog porekla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.