U trendu

Vatikan kaznio sveštenika Nobelovca sa Timora zbog pedofije

VATIKAN – Vatikan je danas saopštio da je u poslednje dve godine uveo disciplinske sankcije biskupu Karlosu Himenesu Belu, dobitniku Nobelove nagrade za mir, nakon navoda da je seksualno zlostavljao dečake u Istočnom Timoru tokom 1990-ih.

Priznanje Vatikana usledilo je dan nakon što je holandski časopis De Groene Amsterdammer razotkrio tvrdnje protiv nadaleko poštovanog heroja borbe za nezavisnost Istočnog Timora, pominjući dve navodne Belove žrtve uz napomenu da ima i drugih koji se nisu javili, prenosi AP.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da je kancelarija Vatikana koja se bavi slučajevima seksualnog zlostavljanja primila optužbe u vezi sa ponašanjem biskupa 2019. godine.

Dodaje se da je Vatikan u roku od godinu dana Belu uveo određene sankcije koje su uključivale ograničenja njegovog kretanja i vršenja službe, a zabranjivali su mu i kontakt sa maloletnicima i Istočnim Timorom.

Bruni je u saopštenju naveo da su sankcije „izmenjene i pojačane“ u novembru 2021. godine i da je Belo u oba navrata formalno prihvatio kaznu.

Vatikan nije dao objašnjenje zašto je sveštenik podneo ostavku na mesto poglavara Rimokatoličke crkve u Istočnom Timoru dve decenije ranije i zasto je poslat u Mozambik, gde mu je dozvoljeno da radi sa decom.

Vest o Belovom ponašanju izazvala je šok u osiromašenoj katoličkoj naciji jugoistočne Azije, koja ga smatra herojem borbe za osvajanje nezavisnosti Istočnog Timora od indonežanske vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar